Värt att veta om pistmaskiner

Värt att veta om pistmaskiner

När du använder en skidanläggning eller ska åka skidor i ett anlagt spår så har det i regel anlagts med hjälp av en pistmaskin. Det är nog inte varje dag man funderar på vad en pistmaskin är eller hur den fungerar. Pistmaskiner är inget nytt, utan har använts länge för att preparera stora mängder snö. Genom pistmaskinens utveckling har den möjliggjort att skidturismen kunnat utvecklas. Det går fort att preparera stora områden och skapa ett behagligt och åkbart underlag för skidåkning. De första pistmaskinerna som liknade de vi använder idag utvecklades under 1960-talet.

Hur fungerar en pistmaskin?

En pistmaskin väger i regel någonstans mellan fem och 12 ton, och drivs med dieselmotor. Då en pistmaskin kör i svår terräng med mycket snö så drivs de på larvband. Detta gör att de kan ta sig fram i såväl packad som lös snö. Det finns många olika sorters pistmaskiner som är anpassade för olika områden och terräng. Bladet som pistmaskinen är utrustad med är till för att flytta snön från kanterna mot mitten och slutligen uppåt/framåt i backe och spår. Ofta schaktas också snön bort till snökanoner som skidanläggningarna har.


 

Vilka användningsområden har en pistmaskin?

Generellt används en pistmaskin för att anlägga skidspår. Däremot finns det många olika sorters skidspår och det finns maskiner för olika ändamål. En pistmaskin kan användas för såväl alpin snöpreparering som för att fixa längdskidspår. Många gånger används de för att anlägga skoterspår för en säkrare körning. De fyller också en viktig funktion när man förbereder fun-parker med hopp, samt snöanläggningar inomhus. Du kan hitta pistmaskiner i såväl norra Norrland som Förenade Arabemiraten, för det går faktiskt att åka skidor inomhus i Dubai. När det inte finns snö så kan en pistmaskin användas för transporter av olika slag i svår terräng. Lär dig mer om pistmaskiner på https://www.pistmaskin.net/

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *