Välkomna våren med pianospel

17 april 2020 Mikael Barani
Välkomna våren med pianospel

Det är fantastiskt att vakna tidigt och öppna dörren nu på morgonen. På den här tiden av året så vaknar verkligen omgivningarna till liv och man kan höra hur våren börjar ljuda på ett sätt som den inte gör någon annan tid på året. Det är lite som att omgivningarna har hållit andan under den långa vintern för att nu andas ut och stämma upp i en sång som välkomnar värmen.

Det är därför inte att ta i och man säger att det verkligen är en orkester som drar igång nu under mars, april, maj och ända fram till början av juni. Framföra allt är det otroligt fint att höra koltrastens sång för oss som är morgonpigga. Den sjöng redan i mörkret innan klockan ställdes om till sommartid och morgnarna blev ljusare.

Att allt detta – flora och fauna – fungerar som inspiration för vårt skapande är inte någon hemlighet. Det mest självklara exemplet är kanske Antonio Vivaldis ”De fyra årstiderna från 1725. Så har du en gitarr eller något liknande portabelt instrument så är det bara att kliva ut med det i parkerna och börja spela.

Lite krångligare är det om du nyligen tänkt att köpa piano i Stockholm. Själva storleken och vikten på detta fantastiska instrument gör att det inte är riktigt lika smidigt att bara ta med sig ut. Du skulle ju förstås kunna ställa det på altanen därhemma och börja lira. Detta förutsätter förstås att grannarna uppskattar ditt spelande – eller att de bor en bit bort.

Nu finns också möjlighet till att hinna spela lite extra om det är så att du kanske sitter i karantän eller arbetar hemifrån. Våren gör ju också att sinnet känns lite lättare i dessa utmanande tider.
Denna årstid är med andra ord verkligen välkommen, och alltså lite extra mycket i år då vi lever under pandemins skugga.

Fler nyheter