Vad gör en ortoptist? – en dag i deras liv!

27 mars 2023 Staffan Ehrlin

editorial

Har du någonsin undrat vad en ortoptist gör på dagarna? Som patient kanske du bara interagerar med dem under dina möten då och då – men har du någonsin tänkt på deras arbete mer ingående än så? Det kan vara svårt att förstå exakt vad de gör dagligen. Var inte rädd – här ska vi ta dig igenom en typisk dag för en ortoptist och utforska de små detaljerna bakom detta fascinerande yrke. Från att förstå ögonrörelser till att arbeta kliniskt med patienter och fatta kliniska beslut utifrån bedömningar; det är dags för oss att avslöja sanningen bakom livet som ortoptist

 

En ortoptist är en ögonläkare med specialiserad utbildning som fokuserar på diagnos och behandling av sjukdomar i synsystemet. De arbetar i samarbete med ögonläkare för att utvärdera, diagnostisera och behandla olika ögonrelaterade tillstånd. Ortoptister använder en rad olika bedömningsmetoder för att skapa en detaljerad förståelse för patienten. Dessa inkluderar en grundlig anamnes och en omfattande ögonundersökning samt användning av specialutrustning för att mäta olika aspekter av patientens ögon.

ortoptist

Inkluderar råd och läkemedel

När all nödvändig information har samlats in använder ortoptisterna sitt kliniska omdöme för att bedöma situationen och skapa en individualiserad vårdplan. Detta kan innebära att man skriver ut läkemedel eller rekommenderar livsstilsförändringar som förbättrad kost eller regelbunden motion. Målet är att förbättra patientens syn och/eller minska effekterna av ögonsjukdomen.

 

Förutom att ge klinisk vård utbildar ortoptister också sina patienter om ögonhälsa och säkerhet. De ger råd om hur ögonen kan skyddas från potentiella skador, t.ex. genom att undvika direkt solljus eller bära skyddsglasögon.

 

Även om du inte upplever några problem med synen just nu så kan du behöva besöka en ortopist när du blir äldre. Det är viktigt att regelbundet gå till en ögonläkare för undersökning så att du kan upptäcka förändringar på din syn i tid och därmed slippa större besvär.

 

 

Fler nyheter