Ridning, i skogen eller i Stockholm

20 september 2020 william eriksson

Ridning, eller ridkonsten, har människan ägnat sig åt i flera tusen år. Det började när man förstod att man faktiskt kunde tämja och använda sig av de fantastiska djuren som hästarna är. Man såg att de kunde vara en hjälp i människans arbete.

Hästar har genom tiderna använts både som ett sätt att transportera sig på, men även inom skogs- och jordbruk. Ytterligare en sak som hästarna använts till är till sport och nöje. Dels inom tävlingssport, men även som rekreation. 

 

Ridsportens många grenar

Inom ridsporten finns det flera grenar, som i sin tur är indelade i ännu fler undergrenar. Det finns bland annat dressyr, hoppning, fälttävlan och westernridning. Inom westernridning handlar det mycket om samarbete mellan ryttare och häst, men att hästen själv ska göra kloka val. Till skillnad från övrig ridning använder man inte bets så mycket alls. Man utnyttjar istället sin tyngd i sadeln för att få hästen att röra sig dit man vill.

Sedan finns såklart även trav och galopptävlingar, där det vanligtvis satsas pengar på vilken häst som kommer vinna. Trav och galopp blir alltså både en sport och ett spel. Sedan används ridning också som ett rekreationsmedel. En ryttare till häst ute i naturen – bara för njutnings skull.

 

En ridtur mitt i stan

Ridsporten utövas i hela avlånga landet. Det finns ridskolor, privata stall och bondgårdar. Man kan ta en ridlektion, gå en hel kurs eller bara ta en ridtur ute i skogen. Allt beror på tillgång, intresse och kunskap.

Har du länge känt att du är lite nyfiken på hästar? Eller har du kanske ägnat dig åt ridkonsten förr och vill nu gärna återuppta den? Är du sugen på ridning i Stockholm? Det finns ridskolor och bondgårdar lite överallt runt om stan. Det finns faktiskt även i centrala Stockholm. Kanske Swartlings ridskola kan vara något?

Fler nyheter