Poul Henningsen designade lampor

21 februari 2020 patrick pettersson
Poul Henningsen designade lampor

Vet ni vad en ph lampa är för någonting? Är det en speciell sorts lampa? Ja men det kan man väl faktiskt säga att det är. Bakgrunden till denna typ av lampa kommer från en man som heter Poul Henningsen. Han föddes år 1894 och tillverkade lampor som hette just så, ph lampor. Ph står naturligtvist för hans namn, Poul Henningsen och är specifikt för just honom och hans design. De är en typ av designlampor som kostar en del, aningen mer än om man skulle traska iväg till Ikea och köpa sig en lampa där. 

 

Olika varianter av Ph lampor

Dessa typer av lampor som kallas för ph lampor kommer i lite olika varianter, storlekar och modeller. De finns som taklampor, bordslampor och som golvlampor. Det som är karakteristiskt för just denna typ av lampa som skapades av denna man är dess kupade och runda form på lampskärmarna. Man kan på riktigt faktiskt se vilken lampa som är gjord av honom och inte bara just på grund av dess utseende. Det är populära lampor som finns i många hem i landet, det är en dyr investering men det är faktiskt just det också, en investering. 

 

 

Material

En annan sak som är riktigt typiskt för dessa ph lampor modeller, skapade av Poul Henningsen är deras skärmsystem. Det är utformat på ett specifikt sätt för att kunna reflektera ljuset utan att det för den sakens skull bländar. Lamporna har mellan tre till åtta skärmar och de är antingen gjorda i glas eller metall. Vissa lampor är tillverkade i plast men oftast i glas eller metall. 

Det är riktigt fina och moderna lampor som håller i årtionden och mer därtill. De utvecklas fortfarande och säljer väldigt bra ute på marknaden. Vissa samlar till och med på dessa lampor och har jobbat upp sig till en rejäl samling. 

Fler nyheter