Lite mer Las Vegas med neonskyltar i Göteborg

11 november 2021 patrick pettersson

editorial

Göteborg är det nya Las Vegas. Sade ingen någonsin. Nej, Göteborg har kanske inte jättemycket gemensamt med Las Vegas. Det finns ingen stor kopia av Eiffeltornet. Det finns inte stora och mäktiga casinon längs gatorna. Inget Caesar’s Palace. Inget “vad som händer i Göteborg stannar i Göteborg”. Men det behöver inte vara såhär för alltid. Göteborg skulle kunna ta ett steg till att bli lite mer som Las Vegas. Det enda som krävs är neonskyltar.

Eller, det kanske inte är det enda som krävs. Men neonskyltar skulle i alla fall vara en bra början. För är det någonting som karaktäriserar Las Vegas är det neonljus. Till och Martin Stenmarck sjöng ju om det i Eurovision-floppen 2005: “in the neon lights you’ll be a star if you do it right in Las Vegas”. Du skulle kunna bli en stjärna om du gör saker rätt i Göteborg också. Och göra saker rätt i det här fallet innebär att sätta upp neonskyltar. I mängder.

image

Neonskyltarna appellerar till känslor

Neonskyltar i Göteborg skulle verkligen kunna förändra staden. Inte minst nattlivet. För är det någonting som insinuerar ett aktivt nattliv, nästan ett skandalöst nattliv, så är det neonljusen. Folk dras till neon som insekter till ljus i mörker. Neonskyltar har en förmåga att få butiker, lokaler, barer, restauranger eller vad som helst att framstå som någonting levande. Någonting häftigt. Någonting spännande och kanske på gränsen till farligt.

Det är exakt den där kittlande känslan som man vill åt. Det är de känslorna man appellerar till när man sätter upp sin neonskylt utanför sin lokal. “Här händer det grejer” är poängen som man vill förmedla. Och det finns egentligen inget bättre sätt att göra det på än med neonskyltar. Oavsett om man befinner sig i Las Vegas eller Göteborg. Den förstnämnda staden är åtminstone ett bevis på att det fungerar.

Fler nyheter