Lägg ribban tillräckligt lågt!

25 juni 2020 Mikael Barani

Visst är det skönt att lyckas med något som man har drömt om länge. Något som man verkligen har planerat för och tränat länge för att lyckas med. Vi behöver alla känna den där känslan i livet – att äntligen ha nått fram till en milstolpe.

Saken är den att det inte behöver vara något enormt mål, utan det kan vara något litet. Till exempel att lösa en rubiks kub för första gången. Tack vare smidiga instruktioner på Youtube så kan de flesta av oss lyckas med detta.

Den känslan vi får av detta kan vi sedan använda för att skapa nya mål. 
På så vis klättrar vi upp för livets stege, en bit i taget, och ser till att de där målen hela tiden blir lite klurigare och svårare. Innan vi vet ordet av så gör vi saker som vi aldrig ens kunde föreställa oss att vi skulle ägna oss åt. 

Hemligheten är som sagt att lägga ribban tillräckligt låg direkt när man börjar. Det måste vara något som man inte kan men nästintill garanterat vet att man klarar av – bara man tar sig tiden att göra det. På så sätt så blir vi inte avskräckta innan vi ens har börjat.
Misstaget är alltså att sikta för högt. Visst man kan ha sina drömmar och långsiktiga planer, men det gäller att förstå att vägen dit börjar med det lilla och enkla.

SÅ ta dig en funderare på var just du ska börja. Du har säkert en massa halvt påbörjande projekt kring dig. Välj ut ett av dem och ge dig själv en deadline. Var generös utan att vara absurd: ”Jag ska damma av den där bokhyllan innan sommaren är slut.” är till exempel inte någon bra idé.
Däremot kan det vara så att du ska slänga din trasiga gamla bokhylla inom två veckor.
Sedan tar du sikter på nästa mål, och nästa…

Fler nyheter