Klar fönster & dørrar av bästa virket

28 december 2021 jonas olsson

Med rätt fönster håller man värmen inne och slipper frysa. Men tyvärr är det fortfarande alltför många hus runt om i vårt avlånga land som fortfarande har fönster av sämre kvalitet. Ofta sitter dessa fönster i fastigheter byggda på sextio- och sjuttiotalet, då energipriserna var låga och man inte brydde sig så mycket om uppvärmningskostnader. Men de går även att hitta i många äldre fastigheter, som i stället för att få sina fönster renoverade, fick dem utbytta mot nya av slit och släng kvalitet under samma tidsperiod.

Genom att byta ut dessa fönster mot nya välisolerade, gör man både sig själv och miljön en stor tjänst. Visst innebär det ofta en större investering att byta fönster, men man har ganska snart igen pengarna tack vare sänkta energikostnader. Förutom u-värdet som mäter hur väl isolerade fönstren är, gäller det att även tänka på estetik. Ofta väljer man fönster av samma modell som tidigare eftersom det då inte krävs något bygglov för fönsterbytet. Men har man ett äldre hus som fått sina originalfönster utbytta mot en annan modell, har man mycket att vinna genom att återställa fasaden. 

 

image

 

Fönster anpassade för nordiskt klimat

Ska man köpa nya fönster är det viktigt att man väljer fönster som är anpassade för nordiskt klimat, som exempelvis klar fönster & dørrar; https://klarfonster.se/Fönster av bra kvalitet kan hålla i minst hundra år, bara man ser till att underhålla dem när det behövs. Men det finns även underhållsfria träfönster med aluminiumbeklädnad på utsidan. Aluminium kan målas i vilken kulör som helst så att det passar fint in med alla andra detaljer på huset. 

Det går att få tag på prisvärda nordiska fönster av bra kvalitet om man handlar direkt från tillverkaren. Många tillverkare lämnar också garanti på sina fönster. Beställer gör man enkelt via fönstertillverkarens hemsida där man också kan se de olika produkterna. 

Fler nyheter