Hur siktglas sparade 75 underhållsdagar om året

23 mars 2022 william eriksson

editorial

Siktglas, eller synglas som det också kallas, är en av alla de innovativa produkter som finns idag som man kanske inte förstår nyttan av. Idén bakom siktglas är i sig inget svårt att förstå sig på. Men att tillverka siktglas som håller måttet – det är en konst.

Siktglas är helt enkelt mycket tåligt glas som kan sättas på olika produktionsbehållare så att man kan se statusen på behållarens innehåll. Vilken sorts behållare och innehåll det handlar om är egalt. Gemensamt är att man vill se innehållet och göra bedömningar baserat på vad man ser.

Vad man tittar på med siktglas

Det man främst vill titta på genom ett siktglas är om temperatur, färg, mått och mängd stämmer – samt att nivån är rätt så att behållaren inte läcker. Så varför är detta en så komplicerad sak att få till? Det är ju bara ett glas. Sådana har mänskligheten kunnat skapa i århundraden.

Grejen med siktglas är att de ofta måste utstå enorma påfrestningar, vilket glas inte är känt för att göra i dess normala tillstånd. Man vill kunna titta på ett ämne som är flera hundra grader varmt utan att glaset spricker eller smälter. Man vill också kunna titta på starkt frätande vätskor. 

 

siktglas

 

Med siktglas slipper man öppna och titta

En egenskap som ett bra siktglas också bör ha är glatthet. Det vill säga att inte ens mycket klibbiga ämnen fastnar på glaset. På så sätt kan man fortsätta ha klar sikt in i behållaren och behöver inte öppna behållaren för att rengöra glaset. 

Vissa företag är specialister på att framställa dessa siktglas som gör att man slipper öppna och titta med stor frekvens. Med tittglasen räcker det att underhålla behållaren när man verkligen ser att det behövs. Det finns exempel där tittglas gjort att man sluppit upp till 75 underhållsdagar per år.

Fler nyheter