Hälsans koppling till sömn

16 februari 2020 patrick pettersson
Hälsans koppling till sömn

Har du koll på hur viktig sömnen är för din hälsa – för hela ditt mående? Olika personer kan behöva och må bra av olika mycket sömn, men vi behöver sömn, det är ett faktum! Sover du inte ordentligt så hinner kroppen inte göra vad den ska om natten. För att kroppen ska kunna självläka, rensa och ta hand om allt som hänt under dagen, behöver du ett visst antal timmar i djupsömn – och alla kommer tyvärr inte ens dit. Det är så mycket som kan påverka sömnen, och är vi medvetna om det så kan vi förbättra den.

 

Du vilar, eller gör du?

Idag är en av de stora bovarna alla våra upplysta skärmar. Dessa skärmar som inte bara stjäl vår uppmärksamhet från livet som händer omkring oss, men som också påverkar vårt mående avsevärt. Du tror att du stressar av när du surfar på mobilen – men tänk på alla de intryck du utsätts för – galet mycket information – som kroppen ska hantera och ta hand om. Det som inte är relevant behöver rensas bort när du sover. Ljuset från skärmarna påverkar också produktionen av viktiga hormon i kroppen. Sömnhormonet tillverkas inte när kroppen luras att solen lyser in i dina ögon.

 

 

Sovrum för bättre sömn

Det finns många saker du själv kan göra för att uppnå bättre sömn, bättre nätter. Stäng av skärmarna minst en timme innan läggning. Se till att få äkta solljus mot dina näthinnor i början av dagen, så din sömncykel blir korrekt. Varva ner på kvällen med en härlig kopp te, lugn musik och dofter av eteriska oljor. Inred ett lugnt sovrum, enbart till för sömn, skaffa en riktigt skön säng, anpassad till dig, och håll sovrummet mörkt och svalt. Tänk även på att ha så få intryck som möjligt i sovrummet, håll det välstädat, med få saker och dold förvaring.

Fler nyheter