Digitala låssystem låser upp framtiden

21 juni 2020 Lily Hansen

Det är ingen hemlighet att alla människor vill känna sig trygga i sina hem. I alla tider har man skaffat sig någon form av lås. För att hålla dörren stängd och förövare ute. Man har använt sig av allt från gamla bommar och reglar till mer avancerade system. Nyckellås har länge varit dominerande på marknaden i modern tid. Men på senare tid har det digitala låset hämtat in marknadsandelar. Det är smidigt och enkelt, lätt att ersätta vid förlust och när det gäller möjlighet att öppna dörrar på avstånd är det nästan som ”sesam öppna dig”. 

 

Cylinderlåsning

Det finns olika typer av elektronisk cylinderlåsning. Det finns de cylindrar som fungerar online och de som fungerar offline. En med offline-funktion reagerar på det passersystem den är ansluten till. Man skulle kunna säga att strömmen från passersystemet driver cylindern. Cylindrarna har även ett eget batteri kopplat till nyckelgreppet. Ett praktiskt och effektivt sätt som kan bidra till minskade kostnader i de fall där man gör en större installation. Då har man även en kontroll över de nycklar som är i omlopp. Skulle en nyckel tappas bort utgör inte det en permanent risk eftersom nyckeln kan spärras med hjälp av en programvara. 

 

 

Hur fungerar ett passersystem

Ett passersystem kan användas för att släppa ut och in människor i en byggnad. Det är smidigt när man vill ha lite koll på vilka som kommer och går ur säkerhetssynpunkt. Bor man i en stor byggnad med många boende kan det räcka med den digitala nyckeln. Gäller det ett stort kontorslandskap eller ett helt kontorshotell är det passersystem som är det enda rätta. Många företag idag är specialister på sin sak. Iloq i Kumla är ett av de företag som specialiserat sig på digitala lås och passersystem. Säkrare kan ingen vara än med ett system som bara släpper in behöriga.

Fler nyheter