LED lysrörsarmaturer ger den nya tidens ljus

15 juni 2022 jonas olsson

editorial

Under större delen av 1900-talet lyste man upp hemmet med glödlampor. Tyvärr är inte glödlampan en särskilt effektiv ljuskälla eftersom mycket energi går åt till att göra lampan varm. Därav uttrycket “het som en glödlampa”. 

När LED-tekniken gjorde sitt intåg under andra halvan av 1900-talet insåg många snabbt möjligheterna. Med denna teknik blir inte lampan särskilt varm, alltså används nästan all energi till att producera ljus. Det är effektivt, och sparar både på miljön och på pengarna i plånboken. 

Men revolutionen tog först inte riktigt fart och många hemmafixare blev frustrerade över att inte kunna få tag i monterade LED-lampor. Så frustrerade att många faktiskt knåpade ihop sin egen LED-belysning. Med en bit kretskort, en lödkolv och lite komponenter var det inte så svårt att göra en egen lampa. 

 

LED lysrörsarmaturer

 

LED-tekniken blir vardaglig

Med tiden insåg också företagen att det inte var en förlust att satsa på LED-teknik. Man var till en början lite rädd att alla skulle köpa en uppsättning LED-lampor och sedan aldrig mer behöva investera i ny belysning. Där fick pessimisterna fel och idag satsar alla leverantörer av belysning gladeligen på ny LED-teknik!

I det nya milleniumet exploderade utvecklingen och LED-lampor blev vanliga i alla hem. Orienterare var glada att äntligen få lätta men ljusstarka pannlampor, fastighetsägaren blev glad över att få lägre elräkning och mindre jobb med att byta ut belysningen, och hundägaren blev glad över sitt nya LED-halsband åt hunden (som kanske inte blev lika glad). 

Idag behöver inte hemmafixaren löda ihop sina egna lampor – LED-tekniken är mainstream och det finns flera bekväma system som passar olika behov. Man kan till exempel fästa dagens LED-lampor i olika slags armaturer som ger ljuset en viss sorts spridning och som kan matchas med rummets design. En populär variant på det är led lysrörsarmaturer som på många sätt liknar vanliga lysrör förutom att de är mer flexibla och drar mindre energi.

Fler nyheter